Friday, October 9, 2009

Flygande Jakob (Jakob zburatorul)

Photobucket

Este o reteta specifica bucatariei suedeze. Prima oara cand am gustat-o a fost la un restaurant, si am ramas impresionata de melanjul de dulce, sarat si iute.
Practic este pui cu alune, banane si bacon. Suna ciudat si chinezesc (nu este!) dar ingredientele astea merg de minune impreuna.
Reteta a fost publicata pentru prima data in 1976 si a fost inventata, se pare, de Ove Jacobsson, care lucra in industria aeronautica. Cate familii exista in Suedia, atatea variante de Flygande Jakob gasesti. Eu insa am preparat dupa reteta originala, care se gaseste in "Sanda Marin" a lor, Rutiga Kokboken, putin modificate cantitatile.

Am folosit:
- un pui intreg, prajit sau la rotisor
- 140g bacon (un pachet)
- 2 banane
- 100-150g alune
- 250-300g smantana lichida
- 50-100g sos chilli
- curry

Photobucket

Puiul l-am cumparat gata facut la rotisor, si il recomand asa. Este mult mai putin de lucru. Daca nu aveti posibilitatea, se taie puiul in bucati mai mici si se rumeneste intr-o tigaie, cu putin unt. Baconul se taie bucatele si se prajeste intr-o tigaie de asemenea. Se poate face impreuna cu puiul, daca se alege varianta de mai sus.

Pentru sos, se bate smantana lichida pana devine pufoasa, se adauga sosul chilli si se condimenteaza cu curry. Va capata o culoare rozalie. Daca nu aveti chilli, sau nu doriti un gust picant, se poate inlocui cu ketchup.
Am dat cantitati variabile pentru smantana si sosul chili, deoarece depinde de fiecare, dar reteta de baza spune minim 250 si 50 de grame.

Photobucket

Se unge o tava termorezistenta cu foarte putin unt si se aseaza bucatelele de pui in prim strat.

Photobucket

Pentru al doilea strat se taie bananele in rondele potrivite ca marime si se aseaza peste carne.

Photobucket

Se pune baconul.

Photobucket

Se presara alunele. Si aici am dat cantitati variabile, depinde de gustul fiecaruia.

Photobucket

La sfarsit se toarna sosul.

Photobucket

Se da la cuptor, 225 grade Celsius pentru 15-20 minute.

Photobucket

In mod clasic se serveste cu orez si salata. Recomand acest fel de mancare cu cea mai mare caldura, e deosebit de gustos. Ok, sunt unele persoane care nu-l vor putea suporta (nu putem multumi pe toata lumea) :) dar din cate am inteles, sunt putini!

Photobucket

Smaklig måltid! Pofta mare!

7 Comments:

Nina said...

Hello Poppy!
Ai un blog minunat si retete de exceptie; pozele SUPER SUPER reusite!
Felicitari pentru tot!!! :)

Cristian Borod said...

Mmmmm!Cred ca-i buna de tot combinatia!Imi plac pozele!

salmi said...

Daaaa, garantat e deliciaosa! Am facut si eu o data si mi-a placut. Tot asa, am mancat la restaurant si am ramas surprinsa de amestcul de gusturi si arome.

Poppy said...

@Nina Multumesc mult pentru complimente :)

@bucatar maniac Da, combinatia e reusita, e interesant ca se potriveste, desi la prima vedere nu s-ar spune! Cu pozele astea m-am chinuit eu putin, caci foarte rar gatesc in timpul zilei si am lumina naturala.. unde nu mai spun ca in Suedia e deja seara pe la 4-5 pe vremea asta :)

@salmi Asa este, la restaurant eu am luat un dagens, desi nu stiam ce este, si chiar ma gandeam "fii atent ce panarama de mancare au astia, hai sa incerc".. dar mi-a mers la inima si la papile! :)

CamiWitt said...

Banane cu pui ci ceva alune...la inceput se aude ceva stil chinezesc. O combinatie intre bucatarii diferite, din care a iesit ceva minunat . O duminica placuta! Cami

Poppy said...

Pui cu alune suna clar chinezesc. Dar au facut suedezii ce-au facut si le-a iesit felul asta de mancare :)

Week-end placut si tie Cami :)

Slim City Bloggers Express said...

Great poost thanks